Thumbnail
  • 06.07.2021

3 Boyutla Bakmak

 

3 boyutlu denince 3D printerlar, belki Google glass yada geçmiş aylarda kaleme aldığım eklemeli imalat (additive manufacturing) isimli makalem aklınıza gelmiştir. Üzülerek söylemeliyim ki tahmininiz ne yazık ki doğru değil. Sevgili UTED dergi okurları, bu ay sizlerle bir uçak bakım teknisyeninin 21. Yüzyılda çalışma alanlarının geldiği bazı noktaları ifade etmek istiyorum.

 

Uçak bakım teknisyenliği mesleği için Anadolu teknik meslek liselerinde, ön lisans programlarında (uçak teknolojisi, makine, elektrik vb bölümler) veya lisans programlarının (uçak gövde-motor, uçak elektrik ve elektroniği gibi) herhangi birinden eğitim gerekliliklerinizi, yeterli koşulları sağlamanız ve mezun olmanız halinde uçak bakım teknisyenliği yapabilmektesiniz. Her eğitim programının kategorisine özgü ve ders içeriklerinde mesleki derslerin yanı sıra üretim, teknik veya mühendislik alanlarından da (akışkanlar mekaniği gibi) eğitim alınıyor. 

 

Öyleyse uçak bakım teknisyeni sadece uçak mı tamir eder?

Tabiki de hayır. Almış olduğu teknik eğitimin yanı sıra çeşitli alanlarda çalışabilmektedir. Bunu sizlere bir örnek ile açıklamak istiyorum. Havacılık gelişen, büyüyen ve kendisini daima güncelleyen / güncelleten, %40 eğitim + %30 pratik uygulama + %30 tecrübe esasına dayanan bir sektör olduğunu ifade edebilirim. Havacılık sektöründe Wright kardeşlerin uçma deneyimleri ve kazanımları, zeplinle seyahatler, kargo uçakları , savaş uçakları, yolcu uçakları (hidro mekaniki + elektriki, fly by wire vb) derken hayatımıza özellikle ülke bazında yeni hava araçları dahil oldu diyebiliriz. 

 

Bunlardan birincisi insansız hava araçları (IHA)… Son yıllarda bazı savunma sanayi şirketleri uçak teknolojisi (ön lisans), uçak gövde-motor (lisans), uçak elektrik elektronik(lisans) gibi bölümlerden mezun olan kişileri tabi-i caiz ise havayolu şirketlerine kaptırmak istemiyor. Nedenlerini şu şekilde sıralayabilirim;

 

Havacılık teknolojisi ve kültürüne hakimiyet

Modüler sistemde eğitim almış olmaları ve bunu mesleki anlamda kullanma becerisi (aerodinamik, malzeme ve donanım, bakım uygulamaları vb dersler)

  • Yapılan işin teknik kısmı kadar mevzuat kısmına da hakim olmak.

  • Gelişen teknolojiye ayak uydurmada asla sorun yaşamama ve güncel sistemleri öğrenme ve geliştirme 

  • Havacılık savunma sanayi anlamında nitelikli ve donanımlı teknisyenlerin yetiştirilme isteği

  • Araştırmaktan ve sorgulamaktan asla çekinmeme

  • 3 boyutlu düşünce yapısı

gibi başlıklarla konuyu özetleyebilirim.

 

Ve insansız hava araçlarının sivil tarafı yani uçan taksiler, dronelar… Geçtiğimiz günlerde Çin’in Fujian eyaletinin başkenti Fuzhou’da dördüncüsü gerçekleştirilen Dijital Çin Zirvesi’nde, sürücüsüz drone taksiler tanıtıldı. İnsan taşınabilen mega drone’lar üreten Çinli Ehang firması tarafından geliştirilen otonom hava aracı, iki yolcusuyla uçuş gerçekleştirdi.

Yolcuların varış noktasına gitme talimatı vermek için sadece bir düğmeye basmalarının yeterli olduğu drone taksiler, yer kontrol merkezi ile iletişim için 4G ve 5G teknolojilerini kullanıyor. Drone taksiler güvenli ve çevre dostu olması ile öne çıkıyor.

 

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda bazı üniversitelerde insansız hava aracı teknolojisi ve operatörlüğü bölümü açılıp öğrenci kabulüne başladı. Bu bölüm mezunları bakım – onarım, dizayn ve pilotaj gibi konularda görev yapabilmektedir.

 

Bir sonraki sayıda tekrardan görüşme ümidiyle!

 

Kaynakça

https://www.ntv.com.tr/dunya/cinde-surucusuz-drone-taksi-2-yolcusuyla-uctu,qMGsm2iKekm6aXH2X8rWrg

https://iste.edu.tr/imyo-iha/tanitim

https://www.eskisehir.edu.tr/akademik/meslek-yuksekokullari/2041/insansiz-hava-araci-teknolojisi-ve-operatorlugu-programi/program-profili

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği